De Koeien

 

meervee_3Koeien

In onze melkveehouderij lopen er momenteel ongeveer 130 melkkoeien. Toen wij in 2008 terug kwamen naar Nederland hebben wij kalveren meegenomen uit Denemarken. Deze zijn tijdelijk ondergebracht bij een jongvee-opfokbedrijf. In december 2010 kwam dit jongvee als eerste bewoners in onze stal. Ze waren ondertussen van jongvee uitgegroeid naar volwassen koeien.

Daarnaast hebben we nog een groot aantal koeien overgenomen van een andere melkveehouderij.

In 2015 wordt het melkquotum afgeschaft. Het is de bedoeling dat de stal dan vol is en er volop melk geproduceerd kan worden. Het aantal koeien zal dan uitgebreid worden tot zo’n 300.

De koeien in onze melkveehouderij zijn van het ras Holstein-Friesian en Red Holstein-Friesian. Van oorsprong zijn dit Nederlandse melkrassen, waar in de Verenigde Staten verder mee gefokt werd. Dit koeienras staat bekend om de goede melkproductie.

Jongvee

kalfjesHet goed opfokken van jongvee is een vak apart, daarom hebben wij ervoor gekozen om ons jongvee uit te besteden aan een jongveeopfokbedrijf. Dit bedrijf houdt de ontwikkeling van het kalf in de gaten en geeft het de juiste zorg en aandacht. Zo’n twee maanden voor de eerste keer afkalven, komt de vaars terug bij ons in de stal.