automatisering

Anno 2012 ziet een gemiddelde melkveehouderij er heel anders uit dan zo’n 30 jaar terug. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. De uitvindingen dragen bij aan een betere bedrijfsvoering. Geautomatiseerde processen zorgen ervoor dat er meer tijd en aandacht besteed kan worden aan de dieren en hun welzijn. Zo maken we ook in ons bedrijf gebruik van moderne, geautomatiseerde machines.

Melkrobot

Melkrobot

In onze stal staan 4 melkrobots van Lely. In de toekomst wordt dit aantal uitgebreid naar vier stuks. De melkrobot neemt ons veel werk uit handen. Wanneer een koe de melkbox instapt, dan zoekt de computer in de melkrobot d.m.v. de chip de gegevens van deze koe op. De computer weet dan welke koe het is. Van iedere koe worden alle gegevens bij gehouden: hoe vaak mag ze gemolken worden, hoe vaak is ze vandaag al gemolken, welk krachtvoer mag ze eten, is ze ziek enz.

Sommige koeien lopen regelmatig de melkbox binnen in de hoop daar weer de lekkere brokken te krijgen. De computer van de melkrobot houdt bij wanneer de koeien zijn gemolken. Als een koe te snel terugkomt, dan gaat het hekje van de melkbox weer open zonder dat de koe brokken krijgt of is gemolken. Zo zijn er ook koeien die niet zo graag gemolken worden, deze koeien helpen we een handje: we leiden ze naar de melkbox om daar gemolken te worden door de melkrobot.

Stalverzorger

In onze stal zie je ook een kleine machine “rondschuivelen”, dit is een mestschuiver, ook wel de stalverzorger genoemd. De stalverzorger schuifelt tussen de koeien door en schuift de mest in de mestkelder, zo blijft de stal schoon en veilig. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de koeien. Mest is nl. een broedplaats van bacteriën. Wanneer de mest te lang in de stal blijft liggen, kunnen de koeien ziek worden. Ook wordt de stalvloer te glad, waardoor de koeien uit kunnen glijden. Met de stalverzorger hebben we er een goede hulp bij in de stal.

Automatisch voersysteem

20130428_170111Het voeren van de koeien behoort tot de dagelijkse werkzaamheden. Met de komst van de Lely Vector is een groot deel van deze werkzaamheden nu geautomatiseerd. Het voordeel is dat er nu veel tijd over blijft om daadwerkelijk aan de koeien te besteden.
De Lely Vector voorziet de koeien meerdere malen per dag van vers voer. Vers voer wordt beter gegeten dan oud voer, dus blijven er minder voerresten over. Dit betekent dat er zuiniger met voer wordt omgegaan. Achter in de stal is een voerkeuken waar de Vector gevuld wordt met een uitgebalanceerde mix van verschillende voersoorten.
Naast de Lely Vector staat er ook een krachtvoerbox, de Cosmix,  in de stal. De Cosmix voorziet de koeien van extra krachtvoer dat per koe is uitgebalanceerd. De Cosmix herkent de koe aan de halstag en weet zo precies wat de koe nodig heeft.

Verzorging

In onze stal vinden wij verzorging van de koeien uitermate belangrijk. Zelfs de kleinste details dragen bij aan een betere gezondheid van de koeien. In onze stal hangt daarom een koeborstel, de Luna. De koeien zoeken deze borstel regelmatig op. De huid van de koeien wordt hierdoor gezonder en gaat meer glanzen, ook de bloedsomloop wordt gestiumuleerd.
Naast de Luna staat er in de stal ook de Lely Walkway. De klauwgezondheid van de koeien is erg belangrijk. In de Walkway worden de klauwen van de koeien met regelmaat gereinigd en verzorgd met speciale verzorgingsmiddelen. Het gebruiksgemak van de Walkway is groot, want het is een geautomatiseerd proces.